Политика на приватност

Европски правилник GDPR (General Data Protection Regulation). Ова е правилник донесен од Европската унија кој е директно применлив во Бугарија.

Што се лични информации?

За лични информации се сметаат: IP адреса, име, матичен број, адреса, телефон, е-пошта, здравство и семеен статус, како и информации за религиозно убедување, политички преференци како и други информации, кои можат да идентификуваат одредено лице.

Во пракса, GDPR се заснова врз сегашните и тековните правила за обработка на личните податоци. Регулативата воведува барања за контролорите и преработувачите да го прошират своето покритие и заштита од давање на поголема моќ на поединците.

Кои лични податоци ги собираме и зошто?

Коментари и оценки

Анонимна низа, базирана на вашата е-пошта, може да биде искористена на Gravatar, за да се провери дали ја користите. Политиката за приватност на Gravatar можете да ја најдете тука: https://automattic.com/privacy/. Откако ќе се одобри вашиот коментар, вашата фотографија на профилот ќе биде јавно видлива до него.

Датотеки

Ако поставувате слики на страницата, треба да избегнувате да поставувате слики кои содржат податоци за локацијата (EXIF GPS). Посетителите на страниците можат да ги преземаат податоци за локацијата од слики на страницата.

Контакти форми

Информациите впишани во обрасците за контакт на Интернет-страницата се толкуваат како доверлива комуникација и не се споделуваат со трета страна.

Колачиња

Доколку оставате коментар на нашата интернет страница, може да дозволите да се зачува вашето име, имејл адреса и веб-страница во колачиња. Тие се за ваша корисност, за да не треба повторно да ги пополнувате личните податоци кога оставате друг коментар. Овие колачиња ќе се чуваат една година.

Ако имате профил и се најавите на оваа страница, ќе се активира привремено „колаче“ за да утврдиме дали вашиот пребарувач прифаќа „колачиња“. Ова „колаче“ не содржи лични информации и се брише кога ќе го затворите пребарувачот.

Кога ќе се најавите на вашата страница, уште неколку „колачиња“ ќе ги зачуваат вашите информации за најава и вашите преференци за тоа што да гледате на екранот. „Колачињата“ за најавување истекуваат за два дена, а преференциите на екранот истекуваат за една година. Ако ја изберете опцијата за зачувување, информациите за најава ќе се чуваат две недели. Ако се најавите, вашите „колачиња“ за најава ќе бидат избришани.

Ако уредувате или објавите статија, дополнително „колаче“ ќе биде зачувано во вашиот прелистувач. Тој нема да содржи никакви лични информации, туку едноставно ќе го додаде и личниот лист на објавата што сте ја уредувале. Истекува за еден ден.

Вметната содржина од други веб-страници

Написите на оваа страница можат да бидат вградени (видеа, слики, содржина, итн.). Вградената содржина од други страници прифаќа и се однесува со посетителот на страницата како посетител на вашата сопствена страница.

Овие страници можат да соберат информации за вас, да користат „колачиња“, да вметнат дополнителни алатки за статистика на трети лица, да следат како ги користите овие алатки, вклучително и како користите вградена содржина ако имате сметка и сте најавени на страницата.

Анализа

При влез на веб-страницата и различните страници, вашата шема на пребарување (преглед на страници) се запомнува со цел да се анализира и подобри платформата.

Со кого ги споделуваме вашите податоци

Вашите лични податоци нема да бидат споделени со трети страни, освен ако тие не се законски потребни од соодветната институција и нивното доставување е во согласност со законските барања на Република Бугарија.

Колку долго ги чуваме вашите лични информации

Ако оставите коментар, коментарот и неговите метаподатоци се зачувуваат на неодредено време. Ова е за да можеме автоматски да ги препознаеме и одобриме вашите коментари што следуваат, наместо да ги задржуваме за одобрување.

За корисниците кои се регистрираат на нашата веб-страница (доколку има), ние исто така ги чуваме личните информации што ги оставаат на нивниот профил. Сите корисници можат да ги видат, уредуваат или бришат своите лични информации во кое било време (освен промена на корисничко име). Администраторите на веб-страницата можат да ги видат и уредуваат овие информации.

Вашите права врз вашите лични податоци

Ако имате профил на оваа страница или сте коментирале, може да побарате да добиете датотека што ги содржи сите информации што ги имаме за вас, вклучувајќи ги и информациите што ни ги доставивте. Исто така можете да побарате да ги избришеме личните податоци кои ни ги имате доставено. Сепак, ова не вклучува податоци што од нас се бара да ги чуваме за административни цели, за целите на безбедноста на страниците или со закон.

Како ги користиме вашите податоци

Коментарите на посетителите можат да се потврдат преку автоматска услуга за проверка на спам коментарите.